Te afli in aceasta pagina:Home/Istoric

Istoric

Istoric

Istoric2022-01-06T09:25:13+00:00

ISTORIC SALVAMONT CLUJ

Județul Cluj are circa 25% din teritoriu în zona montană a Munților Apuseni. Sunt pârtii de schi în patru zone distincte (Stațiunea Muntele Băișorii, Buscat, Feleacu și Mărișel), sute de trasee de escaladă și alpinism, circa 100 de trasee turistice marcate însumând peste 800 km, lacuri de acumulare și zeci de peșteri. În toate aceste zone acționează angajații și voluntarii Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.

 

25 ianuarie 1969 – actul de naștere al Salvamont România. Două tragedii montane – lesne de înțeles că nemediatizate în acele vremuri negre – au determinat autoritățile comuniste ale vremii să cedeze presiunii crescânde venite din partea montaniarzilor și a alpiniștilor.

Astfel, pe 14 februarie 1964 o avalanșă la vest de Curmătura Strunga din Munții Bucegi surprinde doi tineri. Echipa de salvare înființată ad-hoc (cu alpiniști din București, Zărnești, Râșnov) a reușit să recupereze cadavrele abia după 5 zile de la accident.

Cea mai mare tragedie montană a vremii (și rămasă a doua ca mărime a tuturor timpurilor din România, după cea de la Bâlea din 1977, când au pierit 23 de suflete) are loc pe Muntele Mic, în județul Caraș-Severin, pe 29 mai 1966. Ceea ce a început ca un concurs de orientare turistică pe o vreme bună, se transformă, în câteva ore, după o bruscă înrăutățire a condițiilor meteo, într-o dramă ce avea să curme viața a nouă sportivi. Potrivit istoricului Mircea Rusnac, care a încercat să reconstituie evenimentele, după deteriorarea vremii, s-a instituit panica iar parte din concurenți s-au rătăcit.

Pe acest fond, în 25 ianuarie 1969, Consiliul de Miniștri al Republicii Socialiste Române adoptă Hotărârea 140 privind activitatea de prevenire a accidentelor turistice și organizarea acțiunii de salvare în munți. Acest document aprobă înființarea echipelor Salvamont în 13 localități montane de pe teritoriul României, Consiliile Populare primind sarcina de a organiza echipe Salvamont în rândul cărora să fie selecționați alpiniști și schiori pe bază de voluntariat. Au fost precizate drepturile și îndatoririle acestora și a fost stabilită chiar și o indemnizație de periculozitate. Se definește, de asemenea, baremul de dotare cu materiale, echipamente și medicamente.

1972 – Turda. Primăvara. Unul dintre cei mai buni alpiniști din Cheile Turzii, Szalma Mihaly obține înființarea Secției de Alpinism în cadrul Clubului Sportiv Turdeana Turda.

Toamna. La inițiativa carismaticului alpinist Szalma Mihaly (Misi), maistru la Turdeana, secondat de Gligor Bodea (Grig), inginer stagiar în aceeași intreprindere, Primăria Turda acceptă înființarea primei echipe Salvamont pentru Cheile Turzii. Potrivit lui Bodea, decizia a fost luată și la presiunea câtorva accidente mortale petrecute în chei chiar la începutul anilor 70. Șeful primei echipe Salvamont este Misi Szalma, adjunct fiind Grig Bodea. Între primii membri – alpiniști de la Clubul Turdeana. Pentru sezonul de iarnă 1972-1973, Szalma cooptează câțiva schiori pentru a asigura primul ajutor pe pârtia de la Băișoara. Toți erau voluntari. Erau instruiți în acordarea primului ajutor de către un medic desemnat de Primăria Turda.

Toamna. Misi Szalma și Grig Bodea participă la primul Seminar Național Salvamont la Sibiu, unde sunt prezente toate echipele înființate până la acea dată.

1973 Iarna. Primii patru clujeni – Misi Szalma, Grig Bodea, Ilie Opriș și Laszlo Moravek participă la Școala de iarnă Salvamont de la Podragu.

Primăvara. Szalma îl trimite pe Bodea observator la Raliul Salvamont din Bucegi.

Iarna. În încercarea de a obține titlul de maestru al sportului în alpinism, Szalma ia decizia să organizeze o expediție pentru parcurgerea Meridionalilor de la Herculane până la Bușteni. Componența: Misi Szalma, Grig Bodea și Laszlo Halmagyi. Toată luna decembrie se pregătesc, își fac singuri sacii de dormit și pufoicile.

1974, 22 ianuarie. Zi neagră pentru alpinismul clujean: după 21 de zile de expediție, în apropiere de Cabana Podragu din Făgăraș, după câteva zile de ninsori masive, cei trei membri sunt surpinși de o avalanșă. Mor Misi Szalma și Laci Halmagyi și scapă cu viață Grig Bodea. El este cel care le găsește trupurile, cu ajutorul câinelui ajutorului de cabanier de la Podragu. Grig Bodea devine liderul incontestabil al Salvamont Cluj până în 1979.

1975. Gligor Bodea devine primul monitor-instructor clujean la Școala Națională Salvamont. Rămâne instructor la toate școlile de iarnă și de vară până în 1993.

1979. Se montează instalatia de teleschi la Băișoara și se asfaltează drumul. Consiliul Județean Cluj decide reorganizarea Salvamontului, având în vedere importanța pe care o capătă sporturile de iarnă. Salvamontul devine Serviciu Județean. Începe structurarea pe trei echipe: Băișoara, Cheile Turzii și Vlădeasa. Noul Serviciu este condus de Gligor Bodea și doctorul Dinu Mititeanu. Echipa se mărește considerabil.

1980. Începe perioada Raliurilor Salvamont pentru salvatorii clujeni. Cele mai bune clasări au fost: locul al II-Lea la Raliurile Naționale de la Padina și Borșa și locul al III-lea la cel de la Sinaia.

1982. Clujenii Engi Lajos și Nagy Istvan devin ajutori de instructor în cadrul Școlii Naționale Salvamont.

1990 – 1997. Activitatea Salvamont Cluj se reduce drastic.

1997. Consiliul Județean Cluj decide reînființarea Salvamontului, ca Serviciu Public. Atunci se bune bazele echipei de la Băișoara, formată din șase salvatori montani, care primesc o brumă de echipament. Numărul voluntarilor crește pînă la  aproape 40. Până în 2003, serviciul era condus de un coordonator Salvamont, care era angajat ca și inspector în cadrul Consiliului Județean Cluj, Silviu Iorga.

2000. În Cheile Turzii sunt aduse două containere metalice de la Protecția Civilă Cluj, dintre care unul este transformat în cabinet medical pentru accidentați iar celălat devine dormitor pentru salvatorii montani.

2003. Începe profesionalizarea Salvamontului: Guvernul adoptă Hotărârea nr. 77 din 23 ianuarie 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi, ceea ce deschide noi perspective în organizarea Salvamont, cu normative clare în ceea ce privește angajații și voluntarii, dotările și modul de organizare. La Cluj, salvamontiștii, voluntari cu toții, înaintează un memoriu conducerii Consiliului Județean Cluj, în care deplâng slaba finanțare a serviciului și majoritatea renunță la contractele de voluntariat. În baza HG 77 din 2003, Consiliul Județean decide înființarea primei echipe de salvatori montani angajați, conduși de un șef serviciu tot angajat, în pesoana aceluiași Silvius Iorga. În baza aceluiași act normativ se înființează Serviciul Public Local Salvamont Vlădeasa, care deservește patru commune: Mărgău, Săcuieu, Poieni și Beliș.

2004. Este dat în folosință refugiul Salvamont de la Beliș-Fântânele

2006. Este emisă  Legea nr.402 din 2006 privind prevenirea accidentelor și organizarea activității de salvare din mediul subteran speologic, lege promulgata în urma demersurilor Asociației Corpul Roman Salvaspeo – CORSA

2007. Este dat în folosință refugiul de la Băișoara

2007. Se toarnă fundația bazei Salvamont din Cheile Turzii

2007. Se schimbă conducerea Serviciului Public Județean Salvamont Cluj. Noul șef de serviciu este Gebefugi Lazslo.

2011. Instituția se transformă în Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.

2012. La conducerea serviciului vine Gheorghe Frățilă

2013. Serviciul este acreditat și pentru salvare speologică. Este achiziíonată prima autoutilitară de teren

2014. Se pun bazele echipei de scafandri; se inaugurează refugiul din Cheile Turzii.

2016. În data de 04.07.2016 la ora 11.45 Șeful Serviciului este apelat de către Poliția Turda cu solicitarea de a interveni în căutarea unei persoane dispărute, care se bănuia că s-ar fi aruncat în gol de la 90m, în puțul care face legătura dintre Sala de Extracție Anton și suprafață. Acțiunea, în premieră pentru o formație Salvamont-Salvaspeo, a fost extrem de complexă, fiind nevoie de conlucrarea cu structurile ISU și cu salvatori minieri din Petroșani și Praid.

2017. Se înființează Biroul de Arii Protejate pentru administrarea Cheilor Turzii și a Cheilor Turenilor în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, iar Gheorghe Frățilă devine directorul noii structuri astfel formate. Postul de șef al Serviciului Salvamont Salvaspeo Scufundări este ocupat de Toth Attila.

2018. Serviciile Salvamont în comunele Beliș, Săcuieu, Poieni și Mărgău sunt preluate de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, care acoperă astfel tot județul, cu finanțare excvlusivă din bugetul Consiliului Județean. Pentru cele patru comune, serviciile sunt externalizate către Asociația Salvamont Vlădeasa.

2019. Gligor Bodea și Szalma Mihaly – fondatorii Salvamontului clujean devin, prin Hotărâre a Consiliului Județean Cluj, cetățeni de onoare ai județului.

2021. Consiliul Județean Cluj, cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, obține omologarea a 23 de trasee turistice montane. Certificatele de omologare au fost emise de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

 

 

 

Go to Top