Cele mai importante intrebari

Salvamontul Clujean a aparut in anul 1969, ca o initiativa a unor oameni de munte. A continuat, pana in 1989, sub forma unui corp de voluntari, care se organizau si finantau singuri, si pe care doar dragostea de munte si atentia pentru semeni lor i-a tinut impreuna.In anul 1996 se pun bazele unui nou Serviciu Salvamont, bazat si acesta tot pe voluntari

Salvamontul Clujean a aparut in anul 1969, ca o initiativa a unor oameni de munte. A continuat, pana in 1989, sub forma unui corp de voluntari, care se organizau si finantau singuri, si pe care doar dragostea de munte si atentia pentru semeni lor i-a tinut impreuna.In anul 1996 se pun bazele unui nou Serviciu Salvamont, bazat si acesta tot pe voluntari. Se functioneaza sub aceasta forma pana in anul 2003, cand apare HG77 si ia fiinta Serviciul Public Judetean Salvamont Cluj, ca serviciu cu personalitate juridica a Consiliului Judetean Cluj.

Din anul 2011 Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj are in componenta 14 angajati – un sef serviciu si unsprezece salvatori montani, un contabil, si un referent cu atributii de coordonare a echipei salvaspeo. Pe langa personalul angajat exista si un numar de peste 30 voluntari, dintre care un medic specialist in medicina de urgenta.

SPJ Salvamont-Salvaspeo Cluj isi desfasoara activitatea in zona montana a judetului Cluj. Are in gestiune zone cu importanta marita in ceea ce priveste afluxul de turisti si numarul ridicat de practicanti ai sporturilor montane: zona rezervatiei naturale Cheile Turzii si Cheile Tureni, zona Muntele Mare, zona statiunii Baisoara, zona statiunii Belis .In aceste zone se efectueaza servicii de permanenta, de patrulare si acordarea primului ajutor.

Asociatia Corpul Roman Salvaspeo – CORSA s-a infiintat in cadrul Federatiei Romane de Speologie in 2001, ca o continuare a miscarii salvaspeo din Romania, aparuta inca din anii ’80. Aceasta joaca un rol important in activitatea de prevenire a accidentelor, formarea si instruirea echipelor de salvare, gestionarea operatiunilor de salvare si interventia in cazul producerii unor accidente in mediul subteran.Are ca obiective principale recunoasterea Salvaspeo – Romania de catre structurile si institutiile care tuteleaza actiunile de prevenire, interventie si salvare din mediul subteran speologic, integrarea sistemului de salvare din Romania in sistemul de salvare speologica european si promovarea sistemului salvaspeo in cadrul miscarii speologice romanesti.

La fel ca oriunde in lume, in Romania interventiile la aceste tipuri de accidente sunt realizate de speologi, pentru care practica mersului in pestera este un lucru obisnuit. Acestia urmeaza o pregatire de formare specializata, asigurata de Scoala Romana de Speologie (structura de formare a Federatiei Romane de Speologie) prin asociatia Corpul Roman Salvaspeo – CORSA, pe baza unei experiente internationale dobandite in baza acordurilor existente intre Federatiile de Speologie din Romania si Franta (integrate in acordul biguvernamental Franta-Romania).

Adresa: str. Al. Vaida Voevod 53-55 Cluj-Napoca, jud. Cluj
  • Telefoane urgente salvamont: 112 (numar unic de alarmare); O-SALVAMONT 0725826668 (alarmare prin dispecerat)
  • Telefoane urgente salvaspeo: 112 (numar unic de alarmare);
  • Director, Frățilă Gheorghe: 0755110755
  • Pentru informații montane (trasee, pârtii, refugii, etc): Șef serviciu Salvamont Cluj, Toth Attila: 0799851748
  • Pentru informații speologice (peșteri, canyoning): Referent Salvapeo Adrian Polereczky: 0744777533

Se poate folosi formularul de contact din prima pagina si din pagina de contact pentru a lua legatura cu noi