Salvatorul montan este persoana calificată profesional să desfășoare activități de patrulare preventivă, de asigurarea permanenței în bazele, punctele și refugiile SALVAMONT, de căutarea persoanei dispărute sau rătăcite, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului până la predarea acestuia la Ambulanța/SMURD/elicopter sau la prima unitate sanitară.

Echipele de salvatori montani sunt formate din personal angajat și din voluntari, toți având aceeași pregătire profesională.

În România, profesia de salvator montan este reglementată prin Legea nr. 200/2004 completată cu OUG nr. 109/2007 și este încadrată la profesiile reglementate pentru care durata de studii este inferioară duratei de 3 ani de studii superioare, având codul COR 541904.

În conformitate cu art. 24 din H.G. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, poate deveni salvator montan orice persoană care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  1. are vârsta de cel putin 18 ani;
  2. nu are antecedente penale;
  3. are o stare de sănătate corespunzatoare confirmată prin fișa medicală;
  4. a parcurs formele de pregătire profesională și a efectuat un stagiu de aspirantură, stabilite de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România;
  5. are o conduită demnă și morală;
  6. a promovat examenul de atestare în profesie organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România.

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a stabilit o perioadă minimă de 2 (doi) ani de pregătire profesională pe plan local, realizată în centre salvamont acreditate ca furnizori de formare profesională pentru stagiul de aspirant/debutant/avansat, timp de minim 360 de ore.

Deci, primul pas pe care trebuie să îl faceți pentru a deveni salvator montan este să vă găsiți o echipă Salvamont în apropierea zonei în care locuiți sau în munții în care vă face plăcere să mergeți cel mai des. În cadrul acestei echipe, voluntar, începând cu nivelul de aspirant la profesia de salvator montan, veți avea ocazia să descoperiți specificul activității de salvare montană, să îi vedeți și partea nevăzută, cea mai puțin sesizată din exterior, să vă confruntați cu greutățile, trăirile și încercările fizice și psihice ale acestui domeniu de activitate și să decideți singur, în funcție de ce simțiți, dacă doriți, cu adevărat, să faceți parte din acest minunat fenomen, salvarea montană.

În cadrul acestei perioade candidatul parcurge cele trei etape de formare, aspirant, debutant sau avansat și în funcție de nivelul de cunoștinte deținute și a celor acumulate pe plan local în cadrul echipei salvamont în cadrul căreia este în evidență și în cadrul centrului de formare profesională Salvamont, poate să participe la formele de evaluare și atestare organizate la nivel național, structurate pe două etape, de vară și de iarna, organizate pe nivele, salvator montan aspirant, debutant si avansat. În urma absolvirii acestor etape de evaluare, candidatul obține diploma de calificare în profesia de salvator montan, certificatul de competențe și atestatul profesional (Hg 77/2003 , art. 24, litera f), documente care îi certifică competențele de practicare a acestei profesii, ca angajat sau ca voluntar, în cadrul unei echipe de salvare montană.

Salvatorii montani au obligația de a participa la intervale stabilite de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România la examene de reatestare prin care i se reconfirmă dreptul de liberă practică în profesia de salvator montan. Neparticiparea sau nepromovarea examenelor prevăzute de reatestare la fiecare trei ani duce la pierderea dreptului de liberă practică în profesia de salvator montan.

Structurile Salvamont în cadrul cărora se parcurg stagiile de formare nu sunt școli de inițiere în schi sau alpinism, ramuri sportive în care aspirantul trebuie să dețină deja bune cunoștințe și abilitati, fără de care, șansele ca să se formeze ca un bun salvator montan sunt foarte mici.

De asemenea, indiferent de nivelul de pregătire în schi sau alpinism, dacă aspirantul nu are, pe lângă dragostea și pasiunea de a merge pe munte, și spiritul de sacrificiu pentru a ajuta necondiționat pe cel care are nevoie, atunci nu va putea deveni niciodata un salvator montan adevărat.

Profesia de salvator montan presupune riscuri asumate, impune foarte bune aptitudini sportive, fizice si psihice, bună pregătire în orientarea în teren, prim ajutor, capacitate de observare, analiză și decizie, abilități interpersonale dezvoltate, capacitate de lucru în echipă, program de lucru îndelungat, imprevizibil și în condiții grele: stres, întuneric, condiții meteo extreme, încărcare psihică mare, mediu infestat microbiologic, influență permanentă a factorilor de risc, etc.

Dacă la toate acestea adăugam caracterul voluntar, fără foloase financiare al activității, pentru salvatorii voluntari, sau remuneratia mică a celor angajați, firesc se poate pune și întrebarea: de ce să fii salvator montan?

Răspunsuri pot fi multe, mai mult sau mai puțin relevante, dar, cel mai aproape de adevăr este cel care descrie împlinirea sufletească pe care o oferă aceea fracțiune de secundă în care simți senzația unică pe care ți-o dă sentimentul că ai salvat un om, a cărui viață, într-un anumit moment, a fost doar în mâinile tale și ale colegilor tăi de echipă.

Vă invităm să fiți alături de noi, să descoperiți frumusețea acestei activități și, chiar dacă nu aveți abilitățile necesare pentru a deveni salvator montan, oricine, indiferent de pregătire, profesie, sex, naționalitate, religie… poate fi colaborator, își poate găsi locul și rolul în cadrul structurilor noastre de salvare montană și ne poate sprijini în toate activitățile conexe activității de salvare montană.

Vă așteptăm cu drag!

Sabin Cornoiu

Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România-
Salvamont România