Salvamont si Salvaspeo Cluj (cele doua departamente ale Servicului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj) au organizat si realizat primul exercitiu comun de salvare din pestera in week-end-ul trecut. Aceasta actiune comuna a avut scopul de a familiariza membri Salvamont cu protocoalele si tehnicile de salvare din pestera si de a omogeniza echipa astfel incat intr-o interventie reala actiunea sa fie eficienta.

De la infiintarea Serviciului Salvaspeo in cadrul Serviciuluil Public Salvamont Cluj, din 2011, in afara salvatorilor speologi existenti deja in cluj, cinci membri ai echipei Salvamont au decis sa urmeze primul curs din lungul ciclu de pregatire pentru a deveni salvatori subterani.

In data de 9 iunie 2012 in Pestera din Valea Seaca din zona Vladeasa s-a desfasurat primul exercitiu de salvare din mediul subteran organizat pentru membrii Salvamont-Salvaspeo Cluj. Actiunea a fost coordonata de Vari Laszlo Consilier Tehnic Salvaspeo.

Traseul a presupus transportul victimei pe o lungime de 456 de metri de la o adancime de -55m, a durat 7 ore si a implicat 26 de salvatori. Pestera aleasa a fost una scurta dar complexa, unde portiunile verticale se intercalau cu pante noroioase care de multe ori erau dificil de urcat si in mod normal, cu atat mai mult in situatia in care trebuia transportata o targa cu presupusa victima.

Toata actiunea s-a desfasurat conform unui scenariu aplicat in cazuri reale: cu punct de comanda, cu linie telefonica instalata pe traseul de evacuare, si cu echipe de salvare, care aveau de indeplinit sarcini bine stabilite de catre coordonatorul salvarii.

Pentru realizarea unei documentari amanuntite, o echipa de fotografi a urmarit toata actiunea atat in subteran cat si la suprafata.

Atasam imagini din timpul exercitiului. La preluarea lor va rugam sa mentionati: “Foto Salvamon-Salvaspeo Cluj”.

Pentru orice alte detalii nu ezitati sa apelati 0744765652 – Vari Laszlo – Consilier Tehnic Salvaspeo, coordonator al actiunii.

Sef Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj
Cipcigan Vasile