Adrian Polereszky – referent si sef de echipa salvaspeo la SPJSS Cluj si Calin Voda – sef de echipa salvaspeo la SPJSS Cluj si Secretar General al Federatiei Romane de Speologie au participat la editia a VI-a a reuniunii speologice regionale Balkan Camp 2012 in localitatea Logatec (langa Lubjana) langa celebra pestera Postojna in Parcul National Triglave, Slovenia.

“S-au realizat mai multe runde de discutii cu speologii din Balcani, in ideea organizarii unui exercitiu regional de amploare in 2013 in judetul Cluj. Astfel speologii din Serbia, Slovenia si Muntenegru sunt interesati sa participe la o actiune realizata in Romania, stiut fiind faptul ca din punct de vedere al securitatii si al tehnicii folosite, salvatorii speologi romani sunt la cel mai inalt nivel din Balcani” arata Adrian Polereszky cum a fost indeplinita una dintre misunile echipei clujene la acest eveniment.

Dintre cele 11 tari participante (Slovenia, Muntenegru, Grecia, Turcia, Croatia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Germania, Irlanda, Romania), Romania a avut cea mai numeraoasa reprezentare – 34 de salvatori si speologi din: Cluj, Hunedoara, Craiova, Slatina, Pitesti, Drobeta Turnu Severin, Arad, Timisoara si Bucuresti. Din partea SPJSS Cluj au participat Calin VODA, Adrian Polereszky, Felix Papiu.

Obiectivul principal al reuniunii a fost formalizarea Uniunii Balcanice de Speologie, dar s-a amanat acest lucru pentru septembrie din cauza neintelegerilor din Bulgaria, tara care trebuia sa asigure sediul social si forma juridica.

Calin Voda despre participarea Romaniei la exercitiul comun de slavare organizat in cadrul evenimentului din Slovenia: “Reuniunea din Slovenia, pe langa obiectivul principal de a formaliza juridic Uniunea Balcanica de Speologie (decizie amanata pentru luna septembrie) a avut si doua obiective secundare: crearea unei organizatii de salvare speologica la nivel european si organizarea unui exercitiu de salvare speologica. Exercitiul de salvare din pestera din cadrul acestei reuniuni a fost unul complex, realizat intr-o pestera labirintica, cu doua victime (una cu traumatisme craniene si cea de a doua cu traumatisme la coloana vertebrala) in doua zone diferite ale pesterii. Au participat 67 de salvatori, echipa romaneasca formata din 3 salvatori din Cluj, unul din Pitesti, unul din Hunedoara si unul din Bucuresti, au integrat si doi salvatori din Serbia, unul din Bulgaria si unul din Croatia. Misiunea echipei noastre a fost sa scoata accidenatul pe cea mai dificila portiune de pestera; cea mai stramta, cu pasaje foarte argiloase si cu sali accidentate. Din punct de vedere tehnic nu am avut probleme, cea mai dificila situatie a fost cu transportul victimei cu traumatism cranian pe care a trebui sa o menajam in cele mai imposibile pozitii. Acest exercitiu a demonstrat inca o data ca tehnica de salvare speologica poate fi realizata prin metode diferite iar o omogenizare in acest sens ar fi binevenita pentru actiunile de salvare de amploare in care o singura tara nu ar face fata.”

“Discutiile privind crearea unei structuri europene de salvare speologica au scos la lumina marile diferente dintre sistemele de salvare din tarile participante: unele sunt integrate in sistemele de urgenta si sunt finantate integral de stat (Slovenia, Croatia, Serbia) iar altele sunt in sistem voluntariat (Romania) unde salvatorii merg doar cu indemnizatie de masa la exercitii si cu echipamentele proprii” completeaza Calin Voda.

In cadrul evenimentului au fost vizitate mai multe pesteri, printre care si Postojna, Skocjanske, Divocha, si laboratorul de proteusi, singurul mamifer acvatic care traieste in pestera.

Editiile anterioare ale Balkan Camp au fost: 2011 Macedonia, 2010 Romania, 2009, Turcia, 2008 Grecia, 2007 Bulgaria; urmatoarea editie va fi gazduita de Muntenegru, in localitatea Negusi.

Pentru alte detalii – persoana de contact pentru aceasta actiune este Calin VODA – sef de echipa SPJSS Cluj si Secretar General al Federatiei Romane de Speologie – 0743119191.

Sef Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj
Cipcigan Vasile